februari 11, 2021

Vad innebär hushållsnära tjänster?

Av admin

Du kanske har hört talats om hushållsnära tjänster och vill veta mer om hur det fungerar?

Det finns något som heter RUT-avdrag och det är ett avdrag som görs från skatten.
Så när det är dags med skatteåterbäringen till sommaren så finns det möjligheten att du får mer pengar tillbaka för att du anlitat tjänster i hemmet.

Det man får göra avdrag på har sina begränsningar såklart, först och främst så är det bara själva arbetskraften som man kan göra avdrag på, alltså timpengen som du betalar för arbetet.
Så anlitar man en flyttstädning Stockholm så kan få avdrag för städpersonalens tid och inte för rengöringsmedel och städredskap.
Dom flesta företagen räknar starkt med att man kommer att nyttja RUT-avdraget så när man kikar på en prislista så är det oftast redan medräknat och avdraget på flyttstädning pris.

När man får sin faktura från sin städ firma Stockholm så är avdraget redan medräknat på fakturan så man slipper ligga ute med pengarna.
Priserna skiljer sig ganska kraftigt så jämför gärna innan du bestämmer dig för just en städfirma Stockholm.

Har man ett heltidsarbete, barn och hus så kan det vara svårt att få tid och vardag att gå ihop, allt fler hushåll lockas till att anlita städhjälp och RUT-avdraget gör att det blir mer prisvärt och får ekonomin att gå ihop. RUT-avdraget får man på halva priset på arbetskostnaden upp till 50 tusen per person och år.

Exempel på hur det kan se ut är om man bor i en villa på 140 kvadrat så kan städning varannan vecka vara lämpligt mellan två till fyra timmar per gång.
Kostnaden för detta varierar mellan företag men ligger mellan 1000 till 1500 kr i månaden efter avdraget.

När man väljer städbolag så är det många som väljer efter rekommendation, det är viktigt att man känner sig trygg med städföretaget som man anlitar för många gånger sker städningen när man inte är hemma och är på arbetet.
Det kan skilja sig rätt mycket på städningens kvalitet och det är olika saker som ingår mellan olika städföretag.
Det som skiljer sig kan vara allt ifrån strykning och fönsterputs till att plocka upp leksaker på barnens rum, man får helt enkelt fråga vad företaget erbjuder.

Många är osäkra på om dom vill släppa in en främling i hemmet men då kan man fråga efter personal som inte har något registrerat i belastningsregister.
Dom som har hemstädning Stockholm kan slappna av mera och njuta mer av livet och intressen istället för att ägna ledig tid åt städning.

Vissa företag erbjuder provstädning så man kan få en uppfattning om städningens kvalitet så man kan ta ställning till om man vill ha kontinuerlig städning.
Vanligtvis så är det hushållet som står för städredskapen och rengöringsmedel, man får en lista med begärda redskap och produkter som man ska ha hemma.
På så sätt har man alltid rengöringsmedel hemma där städpersonalen säger till i god tid innan när något är på väg att ta slut.

Vissa städfirmor erbjuder rengöringsmedel som man kan köpa direkt av företaget som man betalar för genom fakturan.
Innan man börjar med att anlita städfirma Uppsala så kommer man överens om vad som ska göras, man kan påverka priset genom att utföra viss städning själv.
Man behöver alltså inte låta städfirman göra precis all städning åt en om man inte vill.

Väljer man enbart grundläggande städning som dammsugning, våttorkning och städning av kök och toaletter så kan man hålla sig till en låg kostnad i månaden.
Man måste dock vara medveten om att om man begränsar tiden så hinner inte allt bli städat varje gång.

Majoriteten av dom som har städning i sitt hem har städning varannan vecka men om man har behov av det så kan man ha städning två gånger i veckan.
Det rekommenderas att man plockar undan innan städfirman ska komma så att städningen går snabbare och allt hinner göras, behöver städaren plocka upp så tar det längre tid och har man satt en tidsgräns per besök så hinner städaren kanske med städningen.

För städbolag Stockholm så har det inneburit fler jobb på grund av RUT-avdraget vilket innebär att fler fått anställningar.
Det är inte bara regelbunden hemstädning som man kan anlita för RUT-avdrag utan även enskilda uppdrag.
Om man har hyfsat koll på läget och städar det mesta själv så kan det behövas en storstädning Stockholm ibland då och då, vissa hushåll har det två gånger om året och tycker att detta är lagom.

RUT-avdraget används till stor del för hemstädning men andra typer av arbeten som även är berättigade RUT-avdrag är följande:
Städning, byggstädning och flyttstädning Eskilstuna.
Strykning och tvättning.
Matlagning.
Barnpassning inklusive hämtning och lämning på fritids samt skola.
Läxhjälp.
Gräsklippning och mossbekämpning.
Underhållsrengöring av inomhuspool
Snöskottning.

Skatteverket kallar numera avdraget för hushållsarbete när man söker efter det i deras avdragslexikon
Man ska inte förväxla RUT-avdraget med ROT-avdraget som innebär andra arbeten i hemmet som inte räknas som hushållsarbete.

Renoverar man ett badrum eller byter ut fönster så kan man nyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden här med.
ROT är en förkortning av Renovering, ombyggnad och tillbyggnad så det täcker en stor del av många olika typer av arbeten som görs i hemmet.
Även här har Skatteverket ändrat namn till Husarbete om man ska söka efter det i deras avdragslexikon.
ROT-avdraget kan även här är upp till 50 tusen per person och år fast bara 30% av arbetskostnaden, det innebär att man kan göra avdrag för arbetskostnader uppemot ungefär 160 tusen.