februari 27, 2021

Äger du ett luftgevär?

Av admin

Att skjuta med luftgevär är något som många uppskattar att göra.
Det är en billig hobby som bidrar till ökat tålamod och är alltid något man kan lägga ner tid på att förbättra.

Har du inte något luftvapen så är det ganska lätt att införskaffa.
Det finns licensfria varianter man kan köpa så länge man är över 18 år och man kan börja skjuta med luftgevär från 10 års ålder på skytteklubbar.
Ett luftgevär är oftast tungt så man fördrar oftast ett liggande läge där man använder skjutstöd.

När man köper ett nytt luftgevär så behöver det alltid skjutas in innan man får fram den träffbilden som man vill ha där skotten sitter tätt ihop.
Hur många skott som behövs för att skjuta in ett luftgevär eller luftpistol beror på hur mycket smörjmedel som fabriken använt sig av.
Dom första 50 skotten på ett nytt luftgevär kan ha en påtaglig doft av smörjmedel men man får räkna med upp till 500 skott, alltså en hel ask innan man skjutit in ett luftgevär ordentligt.

Okunniga vapenägare som är oftast nybörjare som inte vet om detta med att ett vapen ska skjutas in blir oftast besvikna på detta och tappar intresset snabbt och säljer av sitt vapen.
Köper man ett kvalitetsvapen från fackhandeln så är det mindre krav på att skjuta in vapnet.

Det finns ett enormt utbud av ammunition till luftvapen idag och det finns en hel del att vilja mellan där det finns olika användningsområden och egenskaper.
Dom kulorna som är mest populärast är rundnosade diabolokulor och flatnosade.
Flatnosade diabolokulor ger fina runda hål i papptavlor och rundnosade diabolokulor är mindre vindkänsliga.

Vapentillverkaren brukar ha sin egen ammunition som brukar fungera bäst med vapnet men det finns inget som hindrar en till att experimentera med olika typer tills man hittar något som funkar bra. Kulor av mindre kaliber är mer vindkänslig men har längre räckvidd så man använder det oftare inomhus.
Utomhus använder man gärna lite grövre kaliber som har en lägre utgångshastighet vilket förkortar räckvidden men ökar precisionen om det blåser.

Det är väldigt populärt att montera kikarsikte på luftgevär där man tar ett begagnat äldre från ett vanligt gevär.
Eftersom kikarsikte till vanliga gevär är parallaxjusterade på 100 meter så fungerar det inte så bra och ger märkbara avvikelser på dom små målen man skjuter mot på kortare håll.
Det är alltid en bra investering att köpa ett kikarsikte som är avsett för luftvapen, man märker direkt att skärpan är bättre på närmare håll med dessa vilket ger en enorm skillnad på träffsäkerheten.

Vanligaste typen av luftgevär är dom som man bryter och spänner upp och laddar med hjälp av pipan som en hävert.
Många föredrar av den anledningen CO2 Gevär som man kan skjuta flera skott med en tub.
Fördelarna är att det är fysiskt mindre påfrestande men nackdelarna är att det medför en större löpande kostnad.
Alternativet är att införskaffa sig bästa pcp geväret där man har en lufttank som man pumpar upp för hand till 20 bar.

Det tar tid att pumpa upp till 20 bar och vissa sportskytteklubbar använder sig utav dykartuber för att kunna fylla på snabbt och enkelt så man slipper handladdning.
En dykartub ligger vanligtvis mellan 200-300 bar vilket räcker till en hel del påfyllningar.

Licensfria luftvapen ligger under 10 Joule 4 meter från pipan vilket man kan räkna ut med en formel men det innebär oftast att man ligger strax under 200 meter per sekund med den minsta kalibern. Man använder luftvapen till prickskytte och tävlingar men det förekommer att man använder luftgevär till jakt där man skjuter skadedjur som gnagare och fåglar, då använder man spetsiga diabolokulor som lättare penetrerar huden på djuret.