mars 30, 2021

Är det billigt att byta tak?

Av admin

Det är svårt att ge ett exakt pris på vad det kostar att byta ett tak.
Flera faktorer spelar in och prisbilden kan variera kraftigt.
Utformning, storlek, skick och typ av tak är faktorer som spelar in och det är viktigt att man är specifik när man frågar takläggare Stockholm efter offerter.
Offerterna man får in ska jämföras och kontrolleras så att företagen har specificerat alla material och att dessa är ungefär i samma kvalitet.

Seriösa företag som arbetar med takläggning Bromma erbjuder alltid att komma och titta på taket så en korrekt bedömning kan göras som är grund till en offert.
Efter man har fått offerter så ska man ta ställning till vad för alternativ som det finns att välja mellan.
Kan man återanvända något av taket eller ska man försöka sälja det?
Ska man behålla samma material eller byta till ett annat?
Räcker det med att fräscha upp det befintliga taket genom att måla det?

Planeringen och beslutsfattandet av hur man vill ha det kommer ta ett tag, det är inget man beslutar sig om i en handvändning och det tar oftast längre tid än själva bytet av taket.
Ju tidigare man byter ett tak som är dåligt ju bättre, om man låter ett tak förfalla så behöver man ofta byta större delar av taket än vad man hade behövt från början.
Ett läckande tak kan göra stora skador på den bärande konstruktionen och det innebär en större arbetsinsats och mer materialåtgång vid en takläggning Sollentuna.

Ett större tak tar längre tid att lägga men här kan man få en slags mängdrabatt istället, det som drar iväg på kostnaderna är hur många detaljer, vinklar och vrår det finns.
Ju mer invecklat det är ju mer tid tar det att lägga.

Materialvalet spelar stor roll hur mycket det kommer att kosta att lägga taket där vissa material som tegeltak kostar lite mer än andra i materialkostnader.
Ett plåttak är visserligen billigt i materialkostnader men är mer avancerat med takläggning Uppsala men trots det går det snabbt. Större plåttak med många detaljer kan kosta en del att lägga.
Anledningen man lägger plåttak istället för tegelpannor eller betongpannor kan helt enkelt bero på att det väger mycket mindre och man har mindre krav på den bärande konstruktionen.

Tegeltak ger det där klassiska utseendet som dom flesta vill ha där materialet blir snyggare med åren, ett väl lagt tegeltak som underhålls kan hålla i hundra år.
Tegel görs av lera som man bränner i ugnar vilket innebär att det är lite känsligare mot frostsprängningar.
En frostsprängning innebär att vatten tagit sig in i ojämnheter och spräckt upp pannan när det fryser till på vintern.

Betongpannor är ett billigare alternativ som kan sänka totalkostnaden kraftigt och dessa är lite bättre lämpade för kallare klimat.
Betong har inte lika lång livslängd som tegel men det är ett snyggt alternativ som passar hus som tidigare haft tegel.

Förutom takmaterial så är det en hel del andra saker som kostar pengar och som man bör tänka på att det kan tillkomma såsom ställningsbygge och transporter.
Arbetskostnaden är en stor del men tack vare Sveriges regering så finns det ROT-avdrag för arbeten på hus.
Takläggningsarbete är något som går att dra av på arbetskostnaden och det är upp till 50 tusen kronor om året som man kan få tillbaka.

Eftersom takläggning Stockholm är ett stort projekt så vill man ha en så detaljerad offert som möjligt, man ska även fastställa om det är ett fast pris eller om det är löpande timpris som gäller.
Det kan vara bra att komma överens om ett maxpris och att företaget ska ta upp om det finns saker som dyker upp efteråt som kan justera priset upp eller ner.
Det är inte vanligt att man betalar allt i förskott.