Vad är en dator
Vad är skillnaden mellan en mobiltelefon, surfplatta och en dator egentligen?
Eftersom tekniken hela tiden förbättras och miniatyriseras så suddas skillnaderna ut i både användande och till utseende.
Ja det är ju skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator men likheterna är snarlika.
Behöver du hjälp med din dator så kan du kontakta it support Stockholm.
Man kan skilja enheterna åt genom att en surfplatta styr man enbart genom en pekskärm och kör ett system optimerat för mobila enheter som Android, IOS eller Windows.
En stationär dator styr man genom tangentbord och mus, dessa har ett operativsystem so är för mer tyngre och avancerade applikationer.
Trots dessa skillnader så kan man koppla in tangentbord och mus till en surfplatta och använda en pekskärm till en vanlig dator.
Appar och program förenklas ut användarperspektiv och båda systemen har numera butiker som man kan enkelt leta upp appar och installera med ett tryck.
Får du inte igång en app eller program så kan du få it-support enkelt via internet.
En vanlig missuppfattning är att data och dator är samma, data syftar på informationen som en dator lagrar och bearbetar.
Dator är då benämning på den fysiska hårdvaran och all periferi runt om den, kan du inte ta på det så är det en datordel och inte data.
En dator är uppbyggd på samma sätt som det togs fram för femtio år sedan. Det var en matematiker som hette von Neumann som tog fram en modell som moderna datorer än i dag baseras på.
Denna modellen syftar på hur alla delar samarbetar med varandra och här följer en kort beskrivning om alla delarna som finns i en dator.
Processor är det som utför beräkningar och kan ses som datorns hjärna. En processor mäts i Hertz, alltså antal svängningar per sekund. Fler hertz innebär en snabbare arbetstakt.
Från början så hade man bara en kärna, alltså processor som arbetade. Detta utvecklades till att till mer avancerade maskiner så började man tillverka moderkort som klarade fler än en processor för att öka antalet beräkningar som kan göras samtidigt. Detta upplevs ju som att datorn arbetar snabbare. Idag har man processorer med flera kärnor som är så pass kraftfulla att dom är uppdelade i emulerade kärnor. Detta innebär att om man köper en modern processor med 4 fysiska kärnor så har man tillgång till 8 stycken processorer.
Detta har varit en tvungen utveckling då man har alltfler program som ska vara igång samtidigt.
Arbetsminnet är en slags buffert som aktiva program läggs i, detta minnet har riktigt hög hastighet när det gäller överföring av data.
Ju mer arbetsminne man har ju fler program kan man ha igång samtidigt. En långsam gammal dator blir oftast piggare av att få utökat Ramminne.
Moderkortet fungerar som ryggraden i en dator som allt kopplas in på.
Det är moderkortet som begränsar hur pass modern teknik man kan ha i sin dator.
Vill man uppgradera något så tar man först reda på vilka specifikationer moderkortet har och klarar av.
Moderkortet innehåller viss teknik som tidigare haft egna separata delar som nätverkskort, bärbara datorer har trådlöst nätverk medan stationära kräver ofta att man får köpa till detta.
Hårddisk är det som all information lagras på, här hamnar alla program och filer som ska sparas.
När man startar om den dator eller stänger av den så försvinner all data från ramminnet men inte hårddisken.
Det finns två olika sorters hårddiskar idag och det är SSD som innebär solid state disk och HDD som har en roterande skivor och armar som läser av data.
Dom sistnämnda påminner lite om en gammal LP-skivspelare om man plockar isär den.
Moderna datorer brukar många gånger ha en disk av varje där man har lagt operativsystem och program på den supersnabba SSD-disken och annan information som filmer och musik på den andra. Dessa snabba SSD-diskarna blir alltmer billigare i pris och kommer till slut ersätta dom gamla hårddiskarna helt.
En annan missuppfattning är att kalla själva datorlådan för hårddisk, detta är fel av uppenbara anledningar.
Kommer du inte in på ett trådlöst nätverk hemma så kan det bero på felaktiga inställningar.
Grafikkort är något som blivit mer och mer avancerat och utgör en stor del i både spelkulturen fast även för dom som redigerar video och annan grafisk media.
Grafikkortet innehåller en egen processor som är designad för att utföra enbart matematiska uträkningar och vektorer för att kunna visa högupplöst 3d grafik.
Om man spelar mycket och upplever att grafiken går trögt så kan det hjälpa att byta ut grafikkortet, detta gör datorn snabbare.
Datorlådan eller chassit är i princip en tom låda som allt monteras i, dessa finns i flera olika storlekar och modeller.
Vissa lådor är utformade för att se bra ut med genomskinliga sidor och andra är helt enkelt optimerade för kylning.
Det är viktigt att kyla av tekniken i en dator eftersom det utvecklas en hel del värme när processor och alla delar arbetar.
En effektiv kylning säkerställer prestandan och möjliggör i vissa fall möjligheten att trimma upp processorn.
Nätaggregatet är en viktig komponent som förser alla delar med ström, det är viktigt att man har ett tillräckligt kraftfullt och stabilt nätaggregat så att allt får det som behövs.
Har man ett för svagt aggregat så kan detta försämra prestandan och i vissa fall orsaka överhettning i aggregatet.
Utöver alla delar så tillkommer det som är utanför såsom datorskärm, tangentbord och mus.
Datorns hårdvara fungerar inte utan mjukvara som berättar hur allt ska användas och låter användaren styra och se vad som händer.
Dom vanligaste operativsystemen är Windows, MacOS och Linux. Det finns fördelar och nackdelar med dessa olika operativsystem där man föredrar Windows för det är bäst för spel och allmän användning. En vanlig hemanvändare har oftast ett windows-system på sin dator.
Behöver du macsupport så kan du lätt få det genom experter på internet.
MacOs är mer inriktat till företag och personer som arbetar med bild eller ljudbehandling, trots att dessa datorer har väldigt bra prestanda så väljer man bort dessa om man vill spela spel.
Linux är ett gratis system som finns i många olika varianter där allt baseras på öppen gratis programvara, detta är ett system som fungerar bra till dedikerade datorer och servrar som bara ska utföra enkla uppgifter som att hålla hemsidor eller andra tjänster. Man kan även med fördel installera Linus på en äldre dator för att blåsa nytt liv i denna eftersom vissa system är väldigt lättkörda och tar väldigt lite systemresurser.
Dom flesta programmen som skapas till olika operativsystem fungerar i regel inte till andra utan att man behöver skapa en simulerad dator inuti sitt system för att kunna köra dessa.
Både Windows och Chrome OS har öppnat upp för möjligheten att köra Linux-baserade program i sina system.
Ibland behöver man mac support för att starta ett program.
En dator har en grundläggande mjukvara som kallas BIOS och som senare tid har börjat ersättas mer och mer med UEFI.
Detta hjälper datorn att starta och innehåller grundläggande information om systemet och kopplar in hårddiskar så att dessa kan hittas och köras.
Ett operativsystem behöver drivrutiner för att kunna använda och förstå alla komponenterna som är installerad, det finns redan många av dom vanligaste redan sparade tillsammans med operativsystemet. Lite mer ovanligare eller nyare delar kan behöva nya drivrutiner men det klarar oftast dom automatiska uppdateringssystemen av.
Varje drivrutin skrivs separat till varje operativsystem eftersom det är olika hur operativsystemen tolkar informationen.
Operativsystem är egentligen en samling och hopsättning av en hel del mindre program och mjukvaror, det finns en del program som körs i bakgrunden utan man märker av det.
För att kunna göra något med sin dator så får man installera program och spel för att kunna göra något, mer på senare tiden så har alltmer och mer börjat kallas för appar och blivit enklare för användaren att hitta önskad app i en appbutik. Tyvärr så är det vanligt med datavirus så man itne får glömma installera ett antivirusskydd.
Appar är något som man länge förknippat med mobilvärlden där man letar upp det man ska ha och installerar med ett klick, detta strävar man efter även i datorvärlden.
App är en förkortning av ordet applikation. Anlita pc-support om du behöver hjälp med att installera drivrutiner till din nya skrivare.
Datorernas föregångare programmerades med hålkort som var papper eller plastbrickor med hål i, varje hål representerade ett värde och ytor utan hål betydde något annat.
På detta sättet så kunde man lagra information som kunde föras över till andra maskiner vilket användes som säkerhetskopiering, det är härifrån det binära talsystemet kommer ifrån som genomsyrar all uppskattning av datormängd.
När man räknar överföringshastighet så räknar man detta i bitar eller bits och när man pratar om lagring så är det bytes.
Man kan enkelt konvertera emellan dessa genom att dela bitar (b) med åtta så får man bytes (B).
Så en uppkoppling på 100 Mb kan överföra 12,5 MB per sekund, så om man ska överföra en gigabyte så tar det inte tio sekunder utan 80 sekunder.
Ibland är det riktigt struligt med nätverket, kontakta en nätverkstekniker för att trassla ut dina problem.
Man lägger till prefix före för att slippa skriva en massa nollor och avrunda mängden data, eftersom mängden en bit eller byte avser är inte stor.
I en dator så kommunicerar hela tiden processor hårddisk och cache-minnet som är inbyggt i processorn.
Hårddisken som lagrar allt och som är det största minnet är i denna trio väldigt långsam, det minnet som arbetar allra snabbast är cache-minnet som alltid är tillräckligt snabbt för att hinna med processorns beräkningar. Däremellan finns ramminnet som agerar som buffert när information som ska skrivas till hårddisken kommer snabbare än vad hårddisken hinner med.
Ramminnet är även som tidigare nämnt där alla öppna och aktiva program befinner sig, har man för många program öppna än vad ramminnet räcker till så används hårddisken vilket innebär att datorn hänger sig under tiden den väntar på informationen. Denna bufferten för ramminnet på hårddisken kallas för SWAP och vissa datorer har en egen partition på hårddisken avsedd för detta, vanligast är dock att informationen sparas som en fil på hårddisken som kan bli rätt stor.